Kungsörs Baptistförsamling
Meny

Världsböndagen

”Jag har hört om er tro”

Från solens uppgång till dess nedgång – samma gudstjänst firas runt hela jorden samma dygn den första fredagen i mars. Samma gudstjänst i Nya Zeeland, Australien, Asien, Afrika, Europa, Amerika ända bort till Hawaii. En syskonskara som omringar hela vår jord – i förbön för fred och kristen enhet. Böner beds på mer än 1000 språk med början när gryningen kommer i Tonga och slutar 40 timmar senare i Alaska. I Sverige har vi varit med över 90 år – sedan 1931 – och samlas på ca 400 platser.
_____________________________________________________

I år möts vi fredagen den 3 mars kl. 14 i Centrumkyrkan. Gudstjänsten firas gemensamt med Pingstkyrkan och Svenska kyrkan. Efter gudstjänsten fikar vi tillsammans.
_____________________________________________________

Gudstjänstprogrammet förbereds varje år av kvinnor i ett visst land. Programmet har samma tema och innehåll i hela världen och speglar den verklighet som kvinnorna i ursprungslandet lever i, deras glädjeämnen och problem i samhälle och kyrka.

2023 års program har skrivits av kvinnor i Taiwan, en ö i västra Stillahavsområdet. Öns unika geografi och klimatförhållanden har resulterat i en stor mångfald av djur och växtarter. Men den globala uppvärmningen ökar årligen medeltemperaturen vilket påverkar de normala betingelserna. Taiwan har varit koloniserat av holländare, spanjorer, japaner och kineser och har därför en mångfald av språk och kulturer. Relationerna till Folkrepubliken Kina är ansträngda. År 2021 upprätthöll endast 15 stater i världen diplomatiska relationer med Taiwan.

Kvinnorna i Taiwan påminner oss om hur brådskande det är att skydda miljön och ha ett kärnvapenfritt hemland, att vara medveten om de könsstereotyper som kvinnor möter när de trotsar den traditionella rollen på arbetsplatsen eller i familjen, och att ta hand om läkning av offer för verbala och sexuella övergrepp. Systrarna tackar Gud för öns naturresurser och ber om vishet inför Taiwans politiska isolering i det internationella samfundet. De ber om våra förböner.

Temat för böndagen – ”Jag har hört om er tro” – är baserat på texten från Efesierbrevet 1:15-19 i bibeln.

_____________________________________________________

Årets temabild är skapad av Hui-Wen HSAIO. Taiwan har en historia av kolonisation, vilket har lett till erfarenheter av etniska, kulturella, sociala och politiska konflikter och integration. Konstnären har använt motiv som lyfter fram Taiwans mest kända drag för att uttrycka hur den kristna tron ger fred och en ny vision för Taiwan.

Kvinnorna i målningen sitter vid en bäck, ber tyst och tittar upp i mörkret. Trots osäkerheten om vägen framåt vet de att Kristi frälsning har kommit.

Två hotade arter presenteras: Mikado fasan och Koreaskedstork, som båda är av unik betydelse för det taiwanesiska folket.

Taiwan, denna vackra ö, är känd för sina rika naturresurser. Det gröna gräset och fjärilsorkidéerna sticker ut mot den mörka bak-grunden i konstverket. Orkidéerna är Taiwans stolthet, som har ett världsomspännande rykte som "orkidéernas kungarike". Grönt gräs representerar taiwaneserna som enkla, trygga, starka och under Guds beskydd.

2023-VBD2023_Temabild.jpg

_____________________________________________________

Fakta om världsböndagen

•Firas första fredagen i mars varje år med gudstjänster kring ett gemensamt tema – i Sverige på cirka 400 platser
•Kollekten som samlas in går till stipendier för unga kvinnors yrkesutbildning i utvecklingsländer samt projekt
•Administreras av en speciell Böndagskommitté i nära samarbete med den internationella World Day of Prayer

_____________________________________________________

Böndagskollekt

Varje år tas det upp en böndagskollekt som går till utbildnings-stipendier för kvinnor i Afrika, Asien, Mellanöstern och Latin-amerika. Använd swish 123 667 86 50 eller pg 40 47 22-1. Märk ”Böndag”. Tack för din gåva som kan förändra livet för människor.

Alpha-kurs

Host.jpg Om du undrar vad Kristen Tro är? Anmäl dig till Alphakursen

KÅS

DSC08357.JPG KÅS Kungsörs "Galleria" Välkommen att fynda och samtidigt hjälpa andra

Barn & Ungdom

Ssoutvinjett.jpg

Tänd ett Ljus

Ljusbarare.jpg

Bakgrundsbilden är Lundbysjön sett från Församlingens Lägergård Lersäter utanför Kolsva