Kungsörs Baptistförsamling
Meny

Afternoon tea 2022

Under många år har Anti-traffickinggruppen i Kungsör bjudit in till Afternoon tea en lördag i anslutning till internationella kvinnodagen i mars. En dag då vi belyser frågor om trafficking.

På grund av pandemin bjöd vi förra året in till ett digitalt Afternoon tea. Vi hade hoppats på att kunna mötas ”på riktigt” som vanligt i år, men då det var svårt att planera på grund av osäkerheten kring restriktioner och smittspridning har vi valt att även i år bjuda in till ett digitalt arrangemang.

Kakbuffén 2021 .
Du som vill kan köpa vår kak-buffé-låda för 50:-. Den säljer vi utanför Kungsörs Återvinning & Secondhand, Kungsgatan 42 i Kungsör lördagen den 12 mars kl. 10-14. När du kommer hem kokar du själv ditt te eller kaffe, sätter dig ner, fikar och tar del av dagens föredrag. Här på sidan finns ett paket av texter och filmer som du kan ta del av. Klicka på den understrukna texten så kommer du till filmklippen.

Välkommen att vara med!

-------------------------------------------------------------------

Årets rubrik är "Stoppa trafficking - vår tids slaveri"

Trafficking, eller människohandel, är precis som det låter: handel med människor. Det handlar om att någon har tvingats, lurats eller hotats i syfte att utnyttjas på olika sätt. Trafficking kan handla om sexuella ändamål, arbetskraft, tiggeri, organhandel med mera. Både män, kvinnor och barn är utsatta.

Trafficking har ökat under de senaste årtiondena och man brukar kalla det vår tids slaveri. Handel med människor är den tredje största formen av organiserad brottslighet, efter handeln med narkotika och vapen. Människor kan, till skillnad mot andra varor, säljas om och om igen. Branschen är mycket lönsam och förenad med små risker.

Orsaker till att en människa dras in i detta utnyttjande beror ofta på fattigdom och hopp om ett bättre liv. Hopp om att kunna få ihop pengar för att försörja sin familj.

Trafficking handlar också om efterfrågan. Om det inte fanns någon efterfrågan skulle behovet av arbetare minska.

Det här är ett stort problem och det finns över hela världen. För att stoppa utnyttjandet krävs arbete på olika plan, det finns inte bara en lösning. Myndigheter och frivilligorganisationer arbetar på olika sätt men de är alla viktiga i kampen för att rädda människor. Vi kan inte rädda alla, men om vi kan hjälpa någon så är det en bit på rätt väg.

Idag får vi följa med några olika organisationer som berättar om hur de arbetar för att motverka trafficking.

”Gränsvakter mot trafficking”

Barntillsalu.jpg På gränsen mellan Nepal och Indien arbetar Sita som gränsvakt. Hennes uppdrag är att upptäcka och stoppa trafficking av flickor från Nepal till Indien. Det finns över 200 000 nepalesiskor i den indiska sexindustrin. Många är barn, en del är så små som åtta år. De hålls fångna på bordeller och vissa får ta emot 40 män varje dag. Organisationen Sita arbetar för, Maiti Nepal, har hem där flickor som räddats kan bo och få utbildning. Många som jobbar för organisationen har själva blivit fritagna från bordeller eller stoppade vid gränsen. Genom sitt arbete vill Sita och de andra förhindra att flickor hamnar i barnsexhandeln.

Klicka här för att se reportaget ”Gränsvakter mot trafficking” - ett program från Utbildningsradion.

”En clown i red light district”

I det farliga red light-distriktet i Mumbai i Indien arbetar Rupesh Tillu för organisationen Clowner utan gränser. Där utsätts enligt statistiken över 200 000 barn för sexhandel, och för dessa barn är det svårt att se en framtid utanför bordellerna. Men Rupesh vill visa dem att det finns en annan värld. Han tar barnen från bordellerna på dagarna och lär dem clownkonster och visar föreställningar. "Vi skapar ett bra minne. Och minnet ger hopp. När du har hopp kan du drömma. Och kan du drömma kan du göra en förändring i ditt liv", säger Rupesh Tillu.

Klicka här för att se reportaget - ett program från Utbildningsradion

(”Red light district” är en benämning på kvarter i främst större städer där prostitution är vanlig.)

”Safe Havens”

Nu kommer ett längre reportage som visar delar av Frälsningsarméns arbete. Frälsningsarmén arbetar i över 120 länder. Det innebär att de har ett stort eget nätverk att arbeta genom för att förebygga, ge praktiskt stöd och hjälp. Safe Havens dokumentärfilm är en film om människohandeln i Europa. Vi får följa med till Moldavien, Sverige, Rumänien, Holland, Polen, Ukraina och England och se hur Frälsningsarmén arbetar i de olika länderna.

Klicka här för att se dokumentären "Safe Havens"

SafeHavens.jpg

”Beginning of Life - Chisinau, Moldova”

Vi finns med och stöttar organisationen Beginning of Life (BoL) i Moldavien som arbetar både förebyggande och med rehabilitering av traffickingoffer. Moldavien är ett av Europas fattigaste länder vilket gör att många, många av landets invånare försöker hitta arbete utomlands. Det gör att många är lätta offer för människohandlare. Runt 30 000 kvinnor från Moldavien har spårlöst försvunnit eller blivit dödade på bordeller runt om i världen.

I och med kriget i Ukraina har många flyktingar tagit sig till Moldavien. På bara en vecka kom närmare 200.000 flyktingar. Omkring hälften har tagit sig vidare till andra länder och hälften är kvar. BoL är med och hjälper flyktingarna med boende och mat men även med rådgivning och terapi.

Se filmen för att få veta mer om BoL’s arbete (filmen är på engelska, vi hoppas att du ska förstå ändå).

Beginning of Life - Chisinau, Moldova

BoL.jpg

Vi tar inget inträde för att vara med på dagens digitala Afternoon tea. Du som vill och kan får gärna ge en gåva som kommer att gå till arbetet i Moldavien. Swish 123 238 91 61, bg. 284-4868 (Kungsörs Baptistförsamling). Märk inbetalningen ”Moldavien”. Tack för din gåva!

-------------------------------------------------------------------

iphone-410311_1280.jpg Tyvärr pågår övergrepp närmare än vi vill tro, det är inte bara människor i andra länder som blir lurade in i detta utnyttjande. Också helt vanliga ungdomar i Sverige dras in och ännu lättare är det för förövaren nu när de flesta barn och ungdomar har en egen telefon i fickan...
Läs dessa tips och prata med ditt barn.

Så pratar du med ditt barn om gromning:
- Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
- Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
- Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
- Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
- Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Vad är gromning?

Gromning innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten på nätet. Den första kontakten sker ofta på sociala medier eller digitala spel. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt.

Genom bekräftelse, mutor, utpressning eller rena hot försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år

Om du är utsatt för gromning tänk på att anmäla så snart som möjligt. Det kan vara svårt för polisen att få tag i loggar och andra bevis om det har gått för lång tid. Spara information som chattar och meddelanden. Det kan bli viktiga bevis. Anmäl även om du bara har ett alias eller användarnamn på en person.
För att anmäla brottet ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott, eller en akut situation, ring 112.
Källa: Polisen

Ta hjälp av Noelia

Noelia.jpg För att prata med ditt barn om hur man agerar på nätet kan du ta hjälp av Caroline Engvalls böcker om Noelia. Noelia, som även kallas Nollan, är 9 år och funderar mycket över livet. Hon känner sig lite annorlunda men så träffar hon Wilma på nätet. Wilma är allt hon behöver i en kompis. Hon är snäll, rolig och förstår allt - till skillnad från mamma. Allt Nollan vill är att Wilma ska tycka om henne så när Wilma frågar om Nollan kan skicka några bilder på sig själv så gör hon det.

Läslandet har dramatiserat boken:
Nollan och nätet - Del 1 - Noelias hemlighet
Nollan och nätet - Del 2

-------------------------------------------------------------------

Tack!

Tack för att du har varit med i dag på vårt digitala Afternoon tea. Vi hoppas att vi kan ses som vanligt nästa år. Ta nu en stund och fundera på vad du har lärt dig under dagen. Vad vill du berätta vidare till dina vänner?

Du kanske känner att det är någon mer som skulle behöva få del av dagens information. Länkarna kommer att finnas kvar ett tag så tipsa din vän.

Eftersom vi i år inte kan se våra besökare och på så vis få veta vad ni tycker så skulle vi bli väldigt glada om ni vill svara på några frågor.
Klicka här för att komma till enkäten

Tack för dina svar!

-------------------------------------------------------------------

Besök gärna utställningen "Från dröm till mardröm", en verklighetsbaserad utställning om hur det kan vara att bli utsatt för människohandel. Utställningen finns på Kungsörs Återvinning & Secondhand och är öppen i samband med butikens öppettider.

Läs mer på Återvinningens hemsida.

Frandromtillmardrom-skylt.jpg

-------------------------------------------------------------------

För dig som vill veta mer

Talita.jpg Talita - en ideell organisation som hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel för sexuella ändamål och in i ett fungerande liv.
Hemsida talita.se
Facebook-sida http://www.facebook.com/TalitaSverige

Simon Häggström - författare och polis specialiserad på prostitution och människohandel. Simon har en sida på Facebook och skriver regelbundet om ämnet.
Facebook http://www.facebook.com/simon.haggstrom

A21 - en global organisation som arbetar mot människohandel
i 13 länder i världen.
Hemsida

-------------------------------------------------------------------

Alpha-kurs

Host.jpg Om du undrar vad Kristen Tro är? Anmäl dig till Alphakursen

KÅS

DSC08357.JPG KÅS Kungsörs "Galleria" Välkommen att fynda och samtidigt hjälpa andra

Barn & Ungdom

Ssoutvinjett.jpg

Tänd ett Ljus

Ljusbarare.jpg

Bakgrundsbilden är Lundbysjön sett från Församlingens Lägergård Lersäter utanför Kolsva