Kungsörs Baptistförsamling
Meny

Tankar / Ord

Dagens bibelord

Bible-And-Cross-Pic.jpg

_________________________________________________________________

Nu har vi återigen restriktioner som gör att vi inte kan mötas till gudstjänster i Centrumkyrkan. Därför vill vi här tipsa om gudstjänster och samlingar som du kan ta del av via radio, tv och internet, på den plats där du befinner dig.

Radio och TV
Morgonandakten i Sveriges Radio vardagar kl. 05.45
Helgmålsringning på SVT 1 lördag kl. 17.50
Andliga sånger i Sveriges Radio P2 söndag kl. 06.03
Tv-gudstjänst på SVT 2 söndag kl. 10
Radio-gudstjänst i Sveriges Radio P1 söndag kl. 11.03

Centrumkyrkan
Vår församling har numera en egen YouTube-kanal. Där sänder vi varje lördag kl. 18 Helgmålsbön. Sändningen ligger sedan kvar så att man kan se den när man vill.

Centrumkyrkans Facebook-sida kommer regelbundet nya inlägg.

Equmeniakyrkan nationellt och lokalt
Equmeniakyrkans hemsida finns filmade predikningar, bibelstudier, en andaktsbok och mycket annat som utgår från temaåret med Apostlagärningarna.

Under året delades andakter under rubriken "Vårt dagliga bröd" på Equmeniakyrkans Facebook-sida. Andakterna går att se i efterhand på Equmeniakyrkans hemsida.

Högtid en podcast om de kristna helgdagarna. Varför firar vi just idag? Equmeniakyrkans kommunikatörer Pelle, George och Elin tar hjälp av Equmeniakyrkans evangelister för att stanna upp vid de röda dagarna i kalendern.

Equmeniakyrkans hemsida kan du även hitta länkar till församlingar inom samfundet som sänder gudstjänster och dagliga andakter.

Elimkyrkan i Eskilstuna sänder gudstjänst på söndagar och andakter på vardagar.

Betlehemskyrkan i Göteborg sänder gudstjänster på söndagar och "Brittas vardagsrum" varannan torsdagskväll. Brittas vardagsrum är en podd där Britta Hermansson, pastor i Equmeniakyrkan, samtalar med människor om livet under ytan. Tidigare avsnitt finns där poddar finns och på Studieförbundet Bildas hemsida.

Hönökonferensen
Den årliga konferensen på Hönö på Västkusten brukar samla väldigt många människor till stora tältmöten. Förra året blev hela konferensen digital. I år blev det en digital-livekonferens, inget var förinspelat utan allt sändes direkt och det var möjligt att delta både på plats och digitalt. Konferensen innehöll barnmöten, bibelstudier, kvällsmöten, nattmöten och gudstjänster. Surfa in på konferensens hemsida och var med nu i efterhand: honokonferensen.se

Hemavanmötet 6-8 augusti
Equmeniakyrkan och Equmenia är väldigt glada att återigen få bjuda in till Hemavanmötet. I år kommer Hemavanmötet genomföras digitalt. Morgonmöte, kvällsmöte och nattmöte - alla möten går att delta i i efterhand på Equmeniakyrkans YouTube-sida.

Brukssånger
Brukssånger ger varje termin ut tio nya sånger. Brukssånger är sångboken på nätet, med sånger för gudstjänst, andakt, konfirmation, läger, kör… livet. Sångerna är skrivna både av människor som har skrivandet som yrke och människor som har skrivandet som hobby. Brukssånger är en del av Equmeniakyrkan.

Svenska kyrkan
Västmanlands Television sänder gudstjänster från Köpings församling (Svenska kyrkan).

För barnen
Söndagsskola med korta filmer med bibelberättelser samt målarbilder att skriva ut som hör till.

Sidan kommer att uppdateras allt eftersom

_________________________________________________________________

En ny tid - Nådens år från Herren

calendar-3109304_1920.jpg Det finns en tid för allting sägs det. Det kan styras av kalendern som säger att Advent kommer snart, och därefter också Jul och Nyår. Ibland styrs det av vår ålder; det finns en tid att börja skolan, och kanske en tid att gå i pension. Det finns tider för kärlek och det finns tider för krig, och hur detta styrs vet vi inte riktigt. En intressant beskrivning på detta kom i sången "Turn! Turn! Turn!”, som tonsattes av den kände sångaren och låtskrivaren Pete Seeger 1959. Sången utgavs även under namnet ”To Everything there is a Season”. Texten hämtades från Bibeln, Predikaren 3:1-8. Allt har sin tid, det finns en tid för allt som sker under himlen: en tid att födas och en tid att dö… Så inleds texten, och avslutningen lyder: En tid att älska och en tid att hata, en tid för krig och en tid för fred.

Vilken tid är det för dig nu? Var befinner du dig i livet? Vi lyfte ämnet i Centrumkyrkan för en tid sedan. Tid för skola, föräldraskap, karriär, bygga hus, m.m. Även tider för sjukdom, skilsmässa, konflikter, även om detta inte är något man vill, utan sådant som kommer ändå. Jag ställde två frågor i min predikan den gången. Det handlade om var man befinner sig i livet, och vilken gåva, talang, som man fortfarande kan använda. Slutfrågan blir då enkel: Vad vill jag göra av den tid och de gåvor jag har just nu? Inte bara vänta på olika tider, som ett offer för tillvaron, utan mer ta tag i den tid som finns, och göra det bästa av det Gud gav mig.

Det finns tid för försoning, sjöng Ted Gärdestad. Sången heter ”Sol, vind och vatten”. Ja, jag är en musiknörd på ett sätt, kanske inte hinner hänga med på allt nytt, men minns väl musiken jag växte upp med. Det finns tid – om man bara vill. Du och jag måste inte vara offer för oförsonlighetens, besvikelsens eller sjukdomens plåga. Sådant är en hemsk tid att leva i. Men det finns andra tider. Tider för glädje, tider för frihet, och tider för klarsyn i livet. Liksom Predikaren i Gamla Testamentet nämner olika tider, så tar även profeten Jesaja upp detta. Han talar om uppdraget att förkunna ett nådens år från Herren, Jesaja 61:1-2. Denna profetia syftar inte på ett speciellt kalenderår, utan beskriver en ny tid. Som historieböcker beskriver nya epoker och tider. Även Jeremia och andra profeter talar om nya tider och nya förbund, som kom att förändra människans relationer, både med Gud och med varandra.

bible-3524065_1920-pixabay-okattanvanda.jpg Jesus läste ur Jesajaboken när han besökte synagogan i Nasaret, där han vuxit upp. Men denna gång blev det speciellt. När han läser om den nya tid som Jesaja beskriver, ett nådens år från Herren, så gör han ett eget tillägg: ”I dag har det här stället i Skriften gått i uppfyllelse inför er som lyssnar.” Hela berättelsen finns i Lukas 4:14-30. Jesus antyder att nu inleds en ny tidsålder, ett nådens år från Herren. Med facit i handen, som man brukar säga, förstår vi att detta blev Jesu programförklaring. I denna text framgår vad Gud vill ge oss, vad ett nådens år från Herren skulle innebära. Ett budskap, som är lika viktigt idag:

”Herrens Ande är över mig, för han har smort mig
till att förkunna glädjens budskap för de fattiga.
Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna
och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet
och förkunna ett nådens år från Herren.”

Välkommen till ny tid med nya möjligheter. I Nådens år 2021! Ja, vi började faktiskt en helt ny tideräkning just efter Jesu födelse. Med Jesus kom en ny tid, nådens år – nådens tid. Glädje för fattiga, frihet för fångna, syn för blinda, frihet från förtryck. Vilket programutbud! Välkommen till Centrumkyrkan, låt oss tillsammans ta vara på nådens tid, och vad den har att ge oss. Vad tror du ”Glädje för de fattiga” kan innebära för dig? Och att ”Ge de förtryckta frihet”, vad innebär det? Det är dags att ta reda på det nu. Så spännande! En tid av nåd.

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Helhjärtat

Helhjartat.jpg Nyligen möttes vår församling en helg på vår Lägergård i Lärsäter. Det är en tradition att vara där fredag till söndag innan skolorna börjar, som en slags församlingshelg, höstupptakt. Flera av våra vänner som brukar möta oss i Centrumkyrkan var också med. En underbar helg, med mycket gemenskap, samtal, bön och lovsång, mat och fika… Kaffet stod alltid på! Med tanke på Coronapandemin som ännu finns kvar hade vi också ett stort tält utomhus för de större samlingarna, bibelstudium och söndagens Gudstjänst. Barnen hade egna samlingar, och en av deras uppgifter var att klä ett hjärta med rött garn! Det var konstruerat av armeringsjärn och omslutet av hönsnät, och var mycket stort. Så vackert det blev med rött garn och dekorationer. Helgens ämne var förstås HELHJÄRTAT!

Att göra allt helhjärtat är en stor utmaning. Trötthet, slentrian och likgiltighet hotar söva alla bra initiativ, för oss alla. De flesta människor vill verkligen göra bra saker, skapa ett gott samhälle, hjälpa barn & ungdom få en framtid, stötta grannen; älska sin nästa, som det heter. Under våren hade vi ett stort tema som hette Låt er förvandlas, som gick ut på att med Guds hjälp kunna förändra, förvandla, både sitt eget och andras liv! Vilken utmaning! Och så avslutades det med rubriken Helhjärtat! För det är just det. Man påbörjar, och vill så mycket, men orkar man hålla ut? Hur blir man helhjärtad?

En mycket speciell fråga kom till Jesus av en man som var utbildad i den judiska lagen, och började samtala med Jesus för att kunna fälla honom på någon teologisk punkt. Läkaren och evangelisten
Lukas återger episoden i Luk.10:25-37. Samtalet börjar med att den som ville sätta Jesus på prov ställer frågan om vad man ska göra för att få ett evigt liv. Svaret är lika enkelt som svårt, och vi får en bild av vad Gud önskar sig av oss.

Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta (helhjärtat) och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.
Vilket svar! Att älska Herren sin Gud helhjärtat! Gud frågar alltså mest efter vår kärlek! Ändå är det tillägget som den laglärde hänger upp sig mest på. Kanske var det ett sätt att visa hur from han var, att det där med att älska Gud inte var okänt för honom. Men vem är min nästa?

Jesus svarar på frågan med att berätta händelsen om mannen som blev överfallen av rövare på vägen. Hur prästen och leviten går förbi utan att låtsas om honom, och hur en man av ett annat folk kom och visade barmhärtighet. Han låter frågeställaren själv få upptäcka och svara på frågan om vem som var hans nästa. Kanske var svaret omtumlande, kanske visste han innerst inne. Djupheten med att älska sin nästa ligger i just detta att man aldrig vet vem det blir. Man väljer inte sin nästa. Vår nästa dyker upp utan annonsering, vi får tillfälle att visa barmhärtighet, en möjlighet som vi får välja att ta, eller låta bli.

bible-3008791_960_720-pixabay-okattanvanda.png

Att kunna leva helhjärtat är vår längtan, vår bön denna höst. Gud, hjälp oss älska av hela hjärtat, med hela vår själ, med all vår kraft och med allt vårt förstånd. Det är också den hemliga nyckeln till att orka vara en hjälp för någon annan. Kärleken är nyckeln.

Centrumkyrkan är öppen igen efter vårens restriktioner. Tack alla ni som gjorde det möjligt att mötas hela sommaren i Skillinge, och som planerade och genomförde en underbar helg på Lärsäter! Det gjorde att vi orkade även denna sommar. Och nu ses vi igen i Centrumkyrkan till Gudstjänst och kyrkkaffe varje söndag 11.00, för att möta både Gud och vår nästa. Eller varför inte ta med din nästa hit? Grannen, vännen, arbetskamraten eller bara någon medmänniska du vill hjälpa… Välkommen till Centrumkyrkan!

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Seder & bruk

Rubriken får dig kanske att dra slutsatsen att detta är ointressant. När man säger seder och bruk, tänker vi på historieböckernas beskrivningar om forntiden, och arkeologiska utgrävningar som visar hur folk har levt förr. Detta roar för det mesta inte det stora flertalet. Kanske är det ett ålderstecken att det intresserar mig...

coffee-791439_1920-pixabay-okattanvanda.jpg Man behöver inte förflytta sig i tiden för att se att seder och bruk påverkar hela vårt liv på alla områden. Ämnet är i högsta grad intressant år 2021. Omvänt skapar också våra liv nya seder och bruk efter de livs-mönster vi väljer. Man kan t.ex. komma in i en ond cirkel som påverkar negativt, och som inte är så lätt att bryta. Den som växer upp i en miljö där dåliga sedvänjor bryter ned människor, fysiskt eller psykiskt, formas ofta efter dessa och fortsätter att skaffa sig fler liknande seder som ger grogrund för dåliga trender. Även när man vaknar upp över detta, kommer de mindre bra vanorna att göra sig gällande och utgöra att aktivt hinder när man vill byta livsföring. För en inbiten soffliggare kommer den möbel han nöter tillsammans med tidningar, fika, TV och andra skärmar alltid att utgöra det största hindret när tanken på en stärkande motionsrunda eller promenad gör sig gällande.

Några seder och vanor är kanske inte så livsavgörande, men ändå ett med personen som lever med dem. För många är det av mycket stor vikt att få morgonkaffet och tidningen i rätt tid och ordning, med en skiva rostat bröd och två sockerbitar t.ex. Blir det fel är dagen förlorad… En av mina vänner hade för sed att springa en mil varje morgon. Nyttigt förstås. Vart han än åkte skulle löparskorna med. Till och med till vigseln, bröllopet? Vi som skulle åka ihop satt alla i bilar och väntade tills han kom tillbaka. Där gick det kanske lite långt…

Mose hade för sed att slå upp ett tält som han kallade ”uppenbarelsetältet”. Var och en som ville fråga, eller sökte råd hos Herren om något, kunde gå dit. Mose brukade ta tältet och slå upp det utanför lägret, ett gott stycke därifrån. Han kallade det uppenbarelsetältet. Läs gärna hela stycket i 2 Mos 33:7-11. Mose var på en lång resa, och då är det inte lätt att efterleva dagliga vanor. Men han lät inte omständigheterna och den kärva miljön styra honom. Istället bröt han dåliga influenser genom att låta seden att fråga Herren alltid vara det viktigaste. Detta hade även stor påverkan på omgivningen, vi ser i samma bibelavsnitt att Josua, Nuns son, var en av dem som tog intryck och levde nära ”uppenbarelsetältet”. Josua blev ju sedan den store folkledaren efter Mose, och hade alltså skaffat sig den goda seden att fråga Gud.

Vilka vanor har du, vilka seder och bruk formar Ditt liv? Vi har nyligen talat om detta i Centrumkyrkan, under temat ”Förvandling genom sinnets förnyelse”. Om Du inte har vanan att bedja och läsa Bibeln, ensam eller med dem som finns i Ditt hem, önskar jag verkligen att Du gör ett allvarligt försök att odla den vanan, en sed som formar hela vårt liv, vårt tänkande och handlande. Att tala med Herren, som Mose gjorde, ansikte mot ansikte, är det mest positiva och konstruktiva en människa kan göra. Att komma till sin Tillverkare, Skapare, för att få råd när något gått sönder, eller fråga om vägval när kartan känns svårtydd är en förmån som ingen borde försumma.

Även gemenskap formar seder och Centrumkyrkan inbjuder återigen till att mötas på Sommargården i Skillinge, från midsommartid och framåt. Här finns gemenskap, sång och musik, servering, möjlighet till samtal och andakt. Dela gemenskap, odla positiva seder och vanor. Kanske denna sommar kan bli en vändpunkt för oss alla. Tid för ett uppenbarelsetält! Välkommen!

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Som ett vårregn

bush-windroschen-1333634_1920-pixabay-okattan.jpg Våren är här med allt det underbara av sippor och liljekonvaljer, ljumma vindar och blommande syrener, lekande barn och rinnande glassar, sjösättning, cyklister, härlig sol och glada människor. ”Den blomstertid nu kommer” och härliga skol-avslutningar är andra bra ”vårtecken” i ett svenskt samhälle. Radio och TV försöker alltid vara snabba med de första bilderna eller tecknen på att våren kommit. Men ändå upplevs den väldigt personligt, de flesta har ett slags ”förhållande” till våren. En förälder till ett av de många barntimmesbarn jag hunnit lära känna genom åren sa att det inte blir vår förrän hon fått gå en promenad i hagen där hon växt upp som barn. Det var hennes vårtecken.

Vid havskusten är våren speciell, och mycket välkommen. Den är inte alltid så mild, det kan blåsa friskt ibland, men alla gläds åt islossningen, blommorna, fisket och båtlivet. Jag och familjen har bott i Öregrund under många år, och lärde oss tyda några av de vårtecken som finns där. Där ingick även turisten som ett vårtecken, den otåligt trampande i alla köer, i de för små affärerna och för trånga gatorna. Men alla gjorde det bästa av situationen, och när solen gav liv åt Öregrundsgrepen glömdes allt annat. Våren kom, med sol, vind och vatten, och ibland även ett vårregn.

Och ett stilla vårregn i en ljummen vårkväll är bland det finaste som finns. Det kanske inte är något vi letar efter, men råkar vi komma ut i det, upplevs det ofta sällsamt. Man riktigt känner att det är LIV som strömmar ned ur en öppen himmel. Vårregn som mjukar upp en hård och kall jord och ger näring åt grödan. Har Du tänkt på att det ibland fullkomligt exploderar i naturen efter ett uppfriskande regn? Detta vårtecken är inget vi noterar som ”vårens första regn” eller liknande, kanske vi inte ens upplever det som ett vårtecken. Men det är det. Dessutom ett av de viktigaste. Om det uteblir kan det få katastrofala följder för den kommande skörden som vi hoppas på...

Den andliga våren är också en verklighet. Den är personlig på ett sätt, och kan upplevas individuellt. Men den märks också kollektivt i en kyrka, bönegrupp, samhälle eller t.o.m. i ett helt land. Beskrivningen i Hosea 6:3 är enorm: Han ska träda fram lika visst som gryningen, och komma till oss som ett regn, som ett vårregn som vattnar jorden (SFB). Vilken beskrivning! När Gud möter oss vill han göra det som ett vårregn, som ger oss näring, mjukar upp det som blivit kallt och hårt i våra liv, och skapar förutsättningar för att det ska växa i vår hjärtas trädgård. Det är min förhoppning att Du ska få uppleva detta personligt och tillsammans med oss i Centrumkyrkan. Oavsett om Du lever under stor press och med bittra upplevelser i livet, eller känner Dig harmonisk och balanserad, så är det andliga vårregnet en livsnödvändighet för Dig. Utan den förnyelsen i våra liv torkar vi ut, förr eller senare.

Vår längtan efter våren är nog särskilt stark nu. Efter ett drygt år av pandemitid, med begränsningar och restriktioner, blir denna vår speciell. Som vi längtat! Texten från Hosea börjar så här: Låt oss lära känna Herren, låt oss sträva efter att lära känna honom. Det fanns en längtan hos den som skrev. Ur den längtan kom förhoppningen, beskrivningen, på vilket sätt Herren skulle komma. Som ett vårregn!

Våren är verkligen underbar, solen värmer, vinden leker, vårregnet kommer och allt växer och blommar. Det bådar gott inför skördetiden. Önskar Dig en välsignad vårtid både i Kungsörs omgivningar och i Ditt hjärtas trädgård!

Fridshälsningar från
pastor Bengt-Göran Backman

_________________________________________________________________

Gudsförgäten - glömd av Gud?

Förr kunde man höra uttrycket Gudsförgäten användas när någon ville beskriva något som var glömt och övergivet. Så bortglömt att inte ens Gud ville komma ihåg det. Oftast handlade det om en plats, någon liten by som ingen brydde sig om längre, långt bort från allfartsvägarna. En plats där bara tråkigheter hände, där solen knappt lyste och vattnet i bäcken stod still, där fåglarna slutat kvittra och glädjen var försvunnen. En plats där det sista hoppet försvann när livsmedelsbutiken stängde dörrarna för gott, och ingen väntade någon post mer. Då kom uttrycket: Denna Gudsförgätna plats! En fruktansvärd beskrivning!

forget-me-not-6009034_1280-pixabay-okattanvan.png Uppdatering av svenska språket kan behövas här. Ordet ”förgäta” är ett gammalt svenskt ord som helt enkelt betyder ”glömma”. Så, förgäten blir alltså glömd. Vi har ju t.o.m. en liten vacker blomma som heter just Förgätmigej. Namnet är ihopsatt av flera ord och är en ödmjuk bön, en vädjan: Förgät mig ej – Glöm mig inte! Hela blomman är ett budskap!

Hur tolkar vi Gudsförgäten nu när vi förstår ordet? Menade man att vi hade glömt Gud när man uttalade detta nedslående ord? Det är ju i och för sig sant att vi människor ofta glömmer Gud, men det var inte det som ordet betydde. Innebörden i ordet Gudsförgäten var att man trodde att Gud glömde oss. Och inte bara glömde, som om Gud inte kom ihåg, för att Han skulle ha dåligt minne. Nej, man beskrev det som en medveten handling, som att Gud valt att glömma just den plats eller den människa som man pratade om. Någon som Gud valt att glömma bort. En alldeles fruktansvärd tanke, och dessutom helt fel.

jesus-4779549_1920-pixabay-okattanvanda.jpg

”Varför har du övergett mig?”, ropar Jesus på korset under den långa fredagen. Slagen, förnedrad, hånad, piskad, korsfäst, bortglömd av rättvisan. Glömde Gud Jesus? Som man glömmer hämta ett barn på förskolan en stressig dag? ”Min Gud, min Gud, varför har du övergett mig”, är ett ord från inledningen av Psalm 22, från Psaltaren i Gamla Testamentet. Jesus citerar Skriften, sin bibel. Övergav Gud Jesus? Nej, det är en omöjlighet att Gud glömmer att Hans Son hänger på ett kors! Inte för en sekund! Gud älskar sin Son och har följt varje andetag från stallet till korset. Men övergiven då? Jesus kände sig ju övergiven? Och här blir det kanske svårare att förstå. För trots att Gud inte glömt sin Son, måste Jesus utkämpa kampen på korset själv, bära våra bördor, sjukdomar, brister, i sin egen kropp, utan änglar, utan sin Fader. Jesus är själv offret i detta fruktansvärda drama. En berättelse från Gamla Testamentet om Abraham och hans son Isak är en slags förlaga, men där går Gud in och avbryter. Det var bara ett test; Isak ska inte offras. Men när Jesus hänger på korset kan ingen avbryta. Det är Han som bär vår brist, skuld, övergivenhet, för att vi aldrig mer ska behöva bära det. Hans blod betalar vår skuld, Hans sår blir vårt helande, Hans övergivenhet blir en hälsning att vi aldrig behöver känna oss övergivna. Eller bortglömda. Aldrig någonsin.

Påskens hälsning till oss är att vi inte är bortglömda; ingen plats, ingen människa. Gud har sett oss, hört oss, och kommer till oss med räddning. En av de underbaraste påskhälsningar som finns fick
lärjungen Simon Petrus. En ung man i en lång vit dräkt säger till kvinnorna vid Jesu grav: ”Men gå och säg till hans lärjungar, och särskilt till Petrus: Han (Jesus) går före er till Galileen. Där ska ni få se honom, så som han har sagt er.” Markus 16:7. En särskild hälsning från himlen till Petrus. Trots att just han, Petrus, övergav Jesus när påsken rullade in med soldater, rättegång och korsfästelse. Men Jesus övergav inte Petrus.

Centrumkyrkan är inte glömd. Våren kommer, blommor slår ut, fåglar kvittrar. Påsken förändrar och förvandlar verkligen allt. Kristuslivet förvandlar och förnyar oss inifrån och ut, på alla områden. Du är inte glömd, inte övergiven. Ta emot en särskild hälsning…

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Transformation - förvandling och förändring

lemon-tea-937245_1920-pixabay-okattanvanda.jpg ”Har du varit sjuk hela december, pappa?” Det var sonens ord, för några veckor sedan, när han hälsade på i vårt kök. Jag förstod inte alls vad han menade, men han skrattade och såg väldigt glad ut. ”Du har ju alltid sagt att du bara dricker te när du är sjuk? Hela december?” Och mer skratt, och förvånad uppsyn. Då såg jag vad han pekade på… En Adventskalender som jag fått av en av döttrarna. Med en tepåse för varje dag! Och nu var alla luckorna tomma.

Jag har alltid sagt hela livet, och mina barn har hört det tusentals gånger, att jag är en kaffedrickare, och dricker te endast när jag är sjuk. Allvarligt sjuk… Det har framkommit även i ett otal predikningar, när jag återberättat hur det gick till när jag hörde talas om Jesus Kristus första gången. Alla som känner mig har hört detta: Hösten 1972 hälsade jag på en kristen släkting utanför Uppsala, och på kvällarna gjorde vi två saker, som jag aldrig gör: Vi drack te – och pratade om Jesus! Så det här med mig och tedrickande är som ett internt omöjligt skämt. BG Backman dricker inte te så länge han är frisk…

Plötsligt skrattade jag också! Det var både roligt, och dessutom väldigt djupt. Jag kom på mig själv med att jag under december 2020 börjat varje morgon med en stor mugg te från Adventskalendern. Och det var underbart gott! Jag har sett fram emot en ny mugg te varje dag! Och faktiskt med sorg insett att kalendern tagit slut! Jag, BG, som bara dricker te när jag är sjuk. Allvarligt sjuk… Alltså, jag hade förändrats, under december månad. Under 24 dagar ändrades helt min inställning, och jag började älska gott, varmt, och upp-friskande te i en stor mugg med en muff omkring! Detta måste bli en del av min vardag… Mer te åt folket – och mig!

En inre glädje fyllde mig också, triumferande. Förändringen hade skett nästan utan att jag insett det. En ny vana smög sig på, först för att jag fick en gåva, sedan för att jag kom att uppskatta gåvan och det som gåvan förde med sig. Det blev en stor förändring i morgon-rutinen och livsstilen, närapå som en förvandling. En helt ny start på dagen. Men det var inte just bara teet som gjorde mig glad. Utan framför allt att inse att en 67 årig man kan transformeras, omformas, förändras. Tänk att man kan förvandlas!

Under hela denna vinter har jag brottats med tankar om förändring och förvandling, när det gäller oss i Centrumkyrkan. I vår gemenskap finns människor med olika bakgrund när det gäller tro, kultur, intresse och även nationaliteter. Här möts man av dem som levt större delen av livet med vanan att fira Gudstjänst i tron på Jesus Kristus, och som formats av det. Och här finns också de som på senare tid kommit till oss, där frågorna om hur kristen tro och gemenskap kan påverka och forma livet är relativt nya. Kan Jesus Kristus förändra, förnya och förvandla oss, vi som funnits i kyrkan länge, och våra vänner som nyligen hittat hit?
Eller för att spetsa till frågan: Vill vi vara med om en sådan resa; att transformeras, formas omigen, förändras, förvandlas?

Vi behöver alla transformeras. Vi som varit med i kyrkans liv i många år, liksom den som nyss blev en del i vår gemenskap, behöver leva i den kristna trons förnyande kraft. Bibeln talar om förvandling; den som kommer till Kristus blir en ny skapelse, född på nytt! Men också att den som valt Jesus för länge sedan behöver leva i ständig förnyelse. Som i vilken relation som helst egentligen. Inget fungerar enbart på rutin. Inte ens tåget.
Därför uppmanar jag er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud – er andliga gudstjänst. Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja: det som är gott och fullkomligt och behagar honom. Romarbrevet 12:1-2

Låt detta vara utmaningen denna tid, våren 2021. Att bli förvandlad genom förnyelsen av vårt sinne, så att vi kan pröva och förstå Guds vilja. Hela världen står detta år inför enorma utmaningar, i
spåren av pandemi, klimathot och terror. Det är nu vi behöver låta oss förvandlas genom den förnyelse som ger tillbaka hoppet, tron, modet och kärleken att övervinna allt. I Centrumkyrkan vill vi göra vårt bästa för att vara ett stöd för den som vill göra en sådan resa. Under våren kommer vi att på olika sätt presentera detta budskap, du kommer att märka det i Gudstjänster, predikningar och hemgruppsmaterial. Vågar du detta? Bära fram ditt liv till Gud, en gång
till, och säga:

”Här är jag Gud! Forma mig, förnya mig, förändra mig, så jag ännu en gång kan se och förstå Din vilja med mitt liv! Amen…”

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Kungen på väg till dig

christmas-1812726_1280-pixabay-okattanvanda.png Inför advent och jultid pågår många förberedelser, på alla nivåer, i vårt svenska samhälle och i stor del av världen. Julens ankomst förbereds i våra hem, den gemenskap man tillhör, men också i samhället, i kommunen, affärerna och handeln. Vi har märkt att många förbereder julen och storhelgerna tidigare för varje år, som om man är rädd för att missa den annars! Åtminstone har det gällt varuhus och butiker, som börjar spela julmusik och plockar fram tänkta julklappar så fort Alla Helgons dag är förbi.

Utom just detta år. Det är ganska tomt på folk i våra köpcentra i Sverige, och även i resten av världen. Några länder har helt stängt ner många verksamheter. Vad anledningen till detta heter har jag bestämt mig för att inte skriva ut i denna betraktelse. En osynlig fiende har förändrat mänsklighetens sätt att leva tillsammans detta år. Det har drabbat oss så att vi inte kan vara många människor i en tät gemenskap, eftersom vi inte vet vem som bär på en osynlig fiende som då kan skada ännu fler. Ett skräckscenario. Det påverkar skola och utbildning, kulturverksamhet och idrott, affär och restaurang, vård och sjukhus, arbetsplatser och kollektivtrafik på land, hav och i luften. Deprimerande. Att inte komma någonstans.

Vi kan inte gå till kyrkan heller! Och just Adventstiden, där vi tänker att Kyrkoåret börjar. En väntan på himlens Kung, som föds till vår värld, och som förändrar allt! Och firandet av ett nytt år, 2021, med våra nyårslöften och föresatser om ett leva ett bättre liv! Allt detta brukar vi göra tillsammans, antingen vi tror på det, eller inte. Vi firar Gudstjänster, bjuder hem varandra, möts på jul-marknad, äter julbord, går till Kung Karls kyrka på den traditionella Julkonserten, och så landar vi med familj, släkt eller någon vän på julafton! Men inte i år. Känns ensamt. Att inte komma till någon.

Någon kommer till oss. Det är den tröst och förhoppning vi kan ta till oss denna tid. Det är hela tanken om Guds kärlek nedbantad i några ord. När vi inte kan gå till honom, så kommer han till oss. En urgammal tanke från Bibeln, Johannes 3:16: ”Så älskade Gud världen, att han utgav sin enfödde Son…” Bibeltexten som vi läser första Advent i alla kyrkor varje år berättar också det! Jag har läst från Sakarja 9:9-10 många gånger: "Se din Konung kommer till dig, rättfärdig och segerrik är han. Han kommer ödmjuk, ridande på en åsna, på en åsninnas föl." En förutsägelse (profetia), 500 år före Kristi födelse. Orden citeras av Matteus i händelsen om hur Jesus rider in på en åsna i Jerusalem. Man hade väntat på en Räddare, Frälsare, en Messias och Konung som skulle rädda folket, och här upplevde man att profetian uppfylldes!

Se din konung kommer gäller Julen 2020 och Nyåret 2021! Nu mer än någonsin. Om du inte orkat tänka tanken att komma till Gud, så har Gud tänk tanken att komma till dig. Det är därför vi så ofta pratar och sjunger om Jesus Kristus i vår gemenskap. Gud sände sin Son till oss i historien, och kommer till oss nu, i vår tid. Det är nu du och jag ska öppna hjärtas dörr och säga: Välkommen Kung Jesus! Gör en fest för Konungen!

Vi kan ses ändå under vintern. Gudstjänst och Helgmålsbön ser du från hemsidan www.centrumkyrkankungsor.se och ligger sedan kvar på YouTube. Du kan också delta i en stunds samtal och bön onsdagar 10.00 i ett digitalt forum, Zoom, som nås genom ett klick på hemsidan. Till detta behövs mobiltelefon, läsplatta eller dator med kamera och mikrofon! Välkommen in! En stunds samtal är också en möjlighet, kontaktuppgifter finns på hemsidan eller i detta blad. Du får gärna höra av dig till mig…

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Bara jag...

Som pastor och predikant möter man människor både innanför och utanför kyrkan. Bland allt man får höra från olika håll, uppskattning eller kritik, finns också mycket humor. Eller sanningar inlindade i
ett skämt, för att lättare nå fram. Som den här historien som säkert
berättats på kyrkkaffet eller från predikstolen:
En kyrkbesökare ifrån en grannförsamling kommer på besök till gudstjänsten och blir efteråt tillfrågad om det ”andliga läget” hemma. ”Hur är det med er nuförtiden? Är stämningen god i församlingen?” Svaret kommer rappt och övertygande: ”Jag ska säja som det är, att det är inte mycket med församlingen. Det är faktiskt bara pastorn och jag som det är något med.” Sekunderna efter fortsätter svaret, fast lite mer lågmält och med stor allvarskänsla: ”Och Gud vet hur det är med pastorn…”

sheep-4461377_1920-pixabay-okattanvanda.jpg Vi kanske ler lite åt detta självkoncentrerade uttalande, men historien har ett budskap. Det handlar om att inte vara för självgod. Man kan lätt bli hemmablind och bara se grannens gräsmatta, som ofta ser grönare ut, åtminstone på håll. Ett särskilt djup blir det dock om man ser det från den ensamma vinkeln, med perspektiv från den som känner sig övergiven och maktlös. En vemodig och tragisk bild växer fram;
vi ser en trött människa, som kämpat en hård kamp och nu ser sig stå ensam. Finns det någon mer än jag kvar? Har alla andra svikit?
Profeten Elia fick vara med om väldiga upplevelser, där Guds kraft syntes och kändes. Han, och de som var med, kunde knappast tvivla på Guds styrka och omsorg. Ändå säger han till Gud i ett uppgivet samtal, att alla andra är borta, och själv är han hotad till livet. Han är ensam... ”Jag är ensam kvar, och nu står de efter mitt liv”... 1 Kungaboken 19:10,14.

Många tusen kristna möts under somrarna till olika konferenser, möten och högtider. Tillsammans med min familj brukar jag besöka minst två stora konferenser under två veckor på sommaren, ibland fler. Men denna sommar blev det inga konferenser i Sverige. Och inte i resten av världen heller. På grund av Coronapandemin försvann den möjligheten. Vi som förr mötts i tiotusental för att finna styrka i gemenskapen; lovsjungande, längtande, skrattande, gråtande, från alla generationer och med olika bakgrund, fick nöja oss med konferens via TV eller dataskärm, eventuellt med någon närstående i samma rum. Och även de vanliga besöken sommartid av familj, släkt och vänner uteblev, eller begränsades. Det blev en annorlunda sommar. Och många har känt ensamheten särskilt stor.

Vi behöver varandra nu mer än någonsin. Coronapandemin sätter spår i sjukvård, i sorg och förluster, men också i isolering. För den som i vanliga fall lever ensam, har denna tid varit särskilt svår, det kanske inte funnits någon att dela isoleringen med. Tillfällen till
gemenskap har varit begränsade av restriktioner, och dessutom kanske man inte vågat gå någonstans, även om det varit möjligt. Det är lätt att känna sig lika ensam, och kanske hotad, som profeten Elia gjorde i berättelsen.

Du är inte ensam. I sommar har vi delat gemenskap utomhus vid Sommargården i Skillinge och på Lärsätersgården, senare på onsdagsbön och gudstjänst i Centrumkyrkan. Dessutom en välbesökt Alpha-kurs varje torsdag. Och hela tiden har vi firat Helgmålsbön lördagskvällar via Youtube. Onsdagsbönen erbjöds dessutom hela sommaren via en digital plattform. Och hemgrupp, söndagsskola och scouter möts också.
Nej, du är inte ensam. Vi är inte ensamma. Det finns många ”som inte har böjt knä för Baal”, för att nu fortsätta att citera från berättelsen i Första Kungaboken. Jag är glad och stolt för den stora arbetande stab av medarbetare och volontärer som ser till att Centrumkyrkans dörr är öppen för gemenskap, i olika former,
för olika människor. Välkommen tillbaka när du kan!

Fridshälsningar från
Pastor BG Backman

_________________________________________________________________

Bränn inte ut er

Bränn inte ut er; håll lågan brinnande. Var Mästarens påpassliga tjänare, muntra och förväntningsfulla. Ge inte upp när det blir tufft; be desto mer. Hjälp kristna i nöd; hitta alltid nya sätt att visa gästfrihet. Rom 12:11-13 (Svenska the Message)

Jag kan inte tänka mig en bibeltext som är mer lämplig än den här. Den här texten innehåller många viktiga delar som vi alla behöver just nu, men jag vill fokusera på en: "Bränn inte ut er; håll lågan brinnande." Varje dag som denna kris fortsätter, minskar dina ”kraftreserver”. Så det är viktigt att du kontinuerligt fyller din tank. Ett av de bästa sätten att fylla på dina krafter är att hålla kontakt med de människor du älskar.

Att hålla kontakten, även om det bara är några minuter, ger enormt värde till din mentala och emotionella hälsa. Ring dina vänner, eller promenera tillsammans - men håll avstånd. Eller håll kontakten med din kyrkofamilj då ni träffas (till exempel i videomöte via Zoom). Men det är lika viktigt att du håller kontakten med Gud. Gör ett åtagande att börja och avsluta varje dag i Guds ord. Lämna din bibel öppen på ditt nattduksbord eller bredvid din säng så att du bygger denna vana i ditt liv. Att vara ansluten hjälper dig att undvika utbrändhet och att höra Guds röst kommer att hålla din låga brinnande i denna virustid.

Vi är många som ber för varandra.
Hälsningar från Göran Tallroth

book-1936547_960_720-pixabay-okattanvanda.jpg

_________________________________________________________________

Vi är vanliga människor, vi som är med i Centrumkyrkan Kungsör.
Långt ifrån perfekta eller färdiga. Vi misslyckas ibland, precis som alla andra.
Och ofta står vi där med de svåra frågorna, våra tvivel och vår oro.
Ändå vill vi försöka följa Jesus, han som lovat
"ATT VARA MED OSS ALLA DAGAR".

DSC09177.JPG

Centrumkyrkan - en kyrka som berör, och med Jesu kärlek till grund
formar en kärleksfull levande gemenskap

Alpha-kurs

Host.jpg Om du undrar vad Kristen Tro är? Anmäl dig till Alphakursen

KÅS

DSC08357.JPG KÅS Kungsörs "Galleria" Välkommen att fynda och samtidigt hjälpa andra

Barn & Ungdom

Ssoutvinjett.jpg

Tänd ett Ljus

Ljusbarare.jpg

Bakgrundsbilden är Lundbysjön sett från Församlingens Lägergård Lersäter utanför Kolsva