Kungsörs Baptistförsamling
Meny

Lägergården i Kobrin, Belarus

Zhemchuzhinka, ”Lilla pärlan”

Lilla pärlan ger hopp
På Baptistunionens lägergård Zhemchuzhinka, ”Lilla pärlan”, strax utanför staden Kobrin i sydvästra Belarus är det full aktivitet hela somrarna. Lägren, som varar mellan en och tre veckor, byts av varandra hela sommaren och när hösten kommer har ca 1.200 barn fått leva lägerliv under några dagar. Många av barnen som kommer hit har olika former av cancer, med största sannolikhet orsakad av nedfallet från Tjernobylolyckan 1986. Att under några dagar få leva lägerliv med sport, hantverk, musik, samtal och nya vänner är en välkommen paus från vardagens sjukdomsbekymmer. Redan långt innan det är dags att skicka ut inbjudningarna till lägret frågar barnen om det kommer att bli läger igen. Barnen längtar hit hela året. Många vill komma, nästa år kanske de inte lever.

Så ett frö
Gården har tidigare varit en militäranläggning men köptes in av Baptistunionen i Belarus för drygt 20 år sedan för att användas som lägergård. Sedan dess har gården renoverats och byggts ut. Här finns stora ytor för lek, samlingssalar i olika storlekar och totalt ca 250 sängplatser. Här finns matsal, ett eget bageri och en vårdcentral med tandvård och sjukvård. I bageriet arbetar fem personer som bakar matbröd, kakor och pajer till verksamheten på gården. Viss del av det som bakas säljs även till privatpersoner i närheten för att ge gården lite inkomst.

Här på ”Lilla pärlan” är det mest aktivitet på sommaren men det finns arbete året runt. Förutom sommarlägren arrangeras även påsk- och julfester för stadens invånare. Ca 2 000 personer varav 1 500 barn brukar besöka dessa fester då man på olika sätt får del av bibelns berättelse om den aktuella högtiden. Om det finns pengar ordnas även läger under barnens skollov under vår och höst.

Genom verksamheten sår medarbetare och volontärer många, många frön. Runt 50-60% av lägerdeltagarna och besökarna kommer från hem som inte är vana kyrkobesökare men de deltar ändå i bibelstudier och samtal. En del frön kanske inte gror alls, vissa frön tar lite tid på sig att gro medan andra frön gror och växer fortare.

Kobrin-20157207_1613087152095199_3454324772155121654_o.jpg

Alla barn är viktiga
Sommaren 2018 var en grupp från Centrumkyrkan i Kungsör på rundresa i Belarus och en eftermiddag besökte vi lägergården. Den här veckan var Ekatherina, den Barmhärtighetssyster (kyrkans socialarbetare) som vår församling stödjer, här på läger med de familjer som hon arbetar bland. Det var full aktivitet när vi kom med ca 150 barn, ungdomar och vuxna i ålder 1½ till drygt 80 år.

Efter en rundvandring på området fick vi sitta ner och samtala med fem mammor som alla har ett eller två barn var som av olika anledningar sitter i rullstol. Mammorna berättade om den situation de befinner sig i, vilka svårigheter de kämpar med och vilken hjälp samhället erbjuder. Vi som lyssnade blev mycket berörda av det vi fick höra och ibland var det svårt att hålla tillbaka tårarna. De berättade om svårigheter med ekonomin när bara den ena föräldern kan arbeta, om rullstolar som inte är anpassade för barnens behov och hur tungt det är att lyfta och bära utan hjälpmedel. Om habiliteringstillfällena som blir färre och färre ju äldre barnet blir och om barnens skolundervisning. Men gång på gång återkom de alla till glädjen och tacksamheten att kunna åka på sommarläger här i Kobrin. Jag visste redan innan, men nu blev det tydligt på nytt, hur viktiga de här lägren är. Många av de barn som är sjuka kan inte gå ut under vinterhalvåret och deras möjligheter att träffa andra barn blir ganska få. Istället tar de alla chanser de kan att åka på läger och habilitering under sommaren. De möjligheter som ges till social samvaro är så viktig, viktig för hela familjen. På lägret här i Kobrin får även barnen i rullstol möjlighet till socialt samspel och det är så viktigt. Här är du någon oavsett vilka problem du har. Det blir även lite semester för de föräldrar och syskon som följer med. Så du som har varit med och bidragit till arbetet på lägergården, ta emot ett stort TACK från alla lägerdeltagare och ledare!

En vecka efter lägret ordnades en dag med picknick på gården för alla de barn som av olika anledningar inte kunde vara med under lägret. Alla barn är viktiga!

Priserna ökar
Då priserna hela tiden ökar men inkomsterna inte stiger i samma takt är gårdens ekonomi ansträngd och fortsatt lägerverksamhet hotad. Genom Equmeniakyrkan är vi med och stödjer lägerverksamheten i Kobrin. Vill du hjälpa till? Kostnaden för att ett barn ska kunna åka på läger är ca 1.000 kronor. Din hjälp behövs!
Ge en gåva genom Equmeniakyrkans pg. 90 03 28-6 eller
swish 900 32 86
Du kan också använda Tjernobyllägrets bg. 139 – 7983 eller
swish 123 521 97 87
Märk inbetalningen ”Belarus - Kobrin”.

Glass---redigerad--pixabay.jpg Utmaning
Jag vill ge dig en utmaning: Hur mycket kostar en glass nu för tiden? 20-30 kronor? Jag utmanar dig att swisha priset för en glass till lägerverksamheten i Kobrin. Om vi tillsammans hjälps åt blir det skillnad. Tänk dig att en glass mindre för dig kan ge ett barn en härlig vecka på läger. Det är väl inte ett offer som är för stort?

För dig som inte har swish fungerar det lika bra med plusgiro. Se alla nummer du behöver här ovanför. Kom ihåg att skriva vad pengarna ska gå till:
”Belarus - Kobrin”.

Textförfattare: Malin Akervall

Alpha-kurs

Host.jpg Om du undrar vad Kristen Tro är? Anmäl dig till Alphakursen

KÅS

DSC08357.JPG KÅS Kungsörs "Galleria" Välkommen att fynda och samtidigt hjälpa andra

Barn & Ungdom

Ssoutvinjett.jpg

Tänd ett Ljus

Ljusbarare.jpg

Bakgrundsbilden är Lundbysjön sett från Församlingens Lägergård Lersäter utanför Kolsva