Kungsörs Baptistförsamling
Meny

Anti-trafficking

Anti-traffickinggruppen i Kungsör är en grupp som är glada för det lilla vi kan göra för att informera och hjälpa i frågor om trafficking, men helst av allt skulle vi önska att vi inte behövde finnas. Men kampen är inte över…

______________________________________

Från dröm till mardröm

På Kungsörs Återvinning & Secondhand, i anslutning till Secondhandbutiken, har utställningen ”Från dröm till mardröm” funnits. Det var en verklighetsbaserad utställning som berättar om vår tids slaveri – trafficking. Genom utställningen fick vi följa Roxanne, en ung tjej från ett av Europas fattigare länder. Vi följde henne genom de fyra rummen ”Drömmen” - ”Mardrömmen” – ”Uppvaknandet”- ”Vägen framåt”.

Utställningen har nu stängt. Ett stort tack till er alla som har gjort ett besök och till er som har köpt Freeset-väskor. Du kanske känner dig bedrövad över det du har sett och läst, nedstämd för att du inte kan göra något för att stoppa detta slaveri. Men du kan vara med och påverka mer än du kanske tror! Du kan agera i din närhet, du kan visa vad du tycker. Om du visar din omgivning att du tycker människohandel och sexköp är fel så minskar risken att någon i din närhet ska köpa en annan människa. Du avgör!

Klicka här för att vandra runt i utställningen digitalt. Tyvärr går det här inte att läsa all text.

Innan utställningen stängdes filmades en guidning rundvandring som du kan se genom att klicka här.

2022-10-03Utstallningensistachansen5.jpg

______________________________________

Även 2022 bjöd vi in till ett digitalt Afternoon tea. Det går bra att delta även nu i efterhand. Välkommen att vara med! Klicka på bilden för att komma till årets digitala föredrag.

Afternoontea2022-bidlaffisch.png

______________________________________

AffischAfternoontea2021-bild.jpg Under många år har Anti-traffickinggruppen i Kungsör bjudit in till Afternoon tea en lördag i anslutning till internationella kvinnodagen i mars. En dag då vi belyser frågor om trafficking. När det var dags för Afternoon tea 2020 hade pandemin precis nått Sverige och vi hade fått de första råden att följa: Tvätta händerna, håll avstånd etc. Vi vände och vred på frågan ”ska vi våga bjuda in till Afternoon tea?”. 2021 visste vi med säkerhet att vi inte kunde bjuda in till en vanlig eftermiddag, men vi ville ändå göra någonting för att lyfta ämnet om handeln med människor.

Så vi bjöd in till en lite annorlunda Afternoon tea hemifrån. Den som ville kunde köpa vår kak-buffé-låda och hemma koka sitt eget te eller kaffe, sätta sig ner, fika och ta del av dagens föredrag. 2021 års föredrag hittar du här: Afternoon tea 2021
Tänk på att inläggen inte är lämpliga för barnen.

Välkommen att vara med även nu i efterhand!

______________________________________

Affisch2020-bild.jpg 2020 bjöd vi in till Afternoon tea lördag 14 mars. Årets huvudtalare var Ulrica Stigberg som pratade om barn, unga och nätporr tyvärr ett mycket aktuellt ämne. Ulrica är författare och präst i Fryshuset, Stockholm. Tillsammans med Maria Ahlin har Ulrica skrivit boken "Visuell drog - om barn, unga och nätporr"

Läs mer på http://visuelldrog.se/

Ett "Afternoon tea" är en eftermiddag med ett mycket allvarligt och tungt ämne. För att dagen inte ska bli alltför tung dukar vi upp till kakbuffé med många olika sorters bakverk. I pausen kan du handla av årets gästförsäljare, ofta någon som säljer eget hantverk.

Ulrica hade också den bok som hon har skrivit tillsammans med Maria Ahlin med sig till försäljning - "Visuell drog - om barn, unga och nätporr"

______________________________________

2019 års Afternoon tea gick av stapeln lördag 9 mars
Årets huvudtalare var Anna Runesson, regionskoordinator mot prostitution och människohandel. Hon talade om ”Sugar daddies, grooming, prostitution - olika skepnader av sexhandel”.

Anna, med spetskompetens gällande människohandel, är en ofta anlitad föreläsare för olika yrkeskategorier som polis och socialtjänst men också för ungdomar. I hennes arbetsuppgifter ingår även att vara en länk mellan arbetet på regional och nationell nivå.

______________________________________

Under Afternoon tea i mars 2018 hade vi besök av Simon Häggström, författare men även polis specialiserad på människohandel för sexuella ändamål i Människohandelsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen (NOA).
Simon har skrivit böckerna ”Skuggans lag” och ”Nattstad” som berättar om de människor som Simon och hans kollegor möter varje dag i Stockholms undre värld. Simon kom hit i egenskap av författare och utifrån sina böcker gav han oss en inblick i en värld som få av oss har någon större kunskap om.

Rubriken för Afternoon tea var ”Sexhandel i Sverige idag – en rapport från verkligheten”. Det är ett mycket aktuellt tema bland annat med tanke på Metoo-kampanjen som fick stor genomslagskraft i media under de senaste åren. Flera olika grupper i samhället hakade på kampanjen och skapade egna hash-tags, så även missbrukare och prostituerade som skrev under utanskyddsnät och intedinhora.

I december 2017 arrangerades ”Musikhjälpen” för tionde gången.
Tre programledare bodde i en glasbur på ett torg i Umeå under en knapp vecka där de sände live i radio och tv för att informera och samla in pengar till olika projekt. I år var temat ”Barn är inte till salu”.
Även under den veckan, i samma stad som arrangemanget befann sig, grep polisen flera sexköpare.

I början av 2018 kunde vi höra i nyhetsrapporteringar att antalet upptäckta människohandelsoffer i Sverige ökade under 2017. Totalt identifierades 225 offer, vilket är 75 fler än 2016. En tredjedel av dessa är barn. Den största andelen utnyttjades för sexuella ändamål och till tiggeri.

______________________________________

Afternoon tea arrangerades av Antitraffickinggruppen i Kungsör i samarbete med Centrumkyrkan, Kungsörs Återvinning & Secondhand, Studieförbundet Vuxenskolan m.fl.

______________________________________

Afternoon tea i media

2021:
Västmanlands Television gjorde ett reportage inför årets Afternoon tea.

2019:
Västmanlands Television har gjort ett reportage om dagen.
Besök gärna utställningen "Från dröm till mardröm" som det visas bilder från i programmet. Utställningen finns på Kungsörs Återvinning & Secondhand och är öppen under Secondhandbutikens öppettider.

2018:
Västmanlands Television

Magazin24 gjorde ett reportage under Afternoon tea. Läs gärna!

UTDATA.jpg

Behöver du eller någon du känner hjälp att ta dig ur sexhandeln, som köpare eller som säljare? Här finns några organisationer som kan ge råd, stöd och hjälp. De har utbildad personal med erfarenhet av att hjälpa människor inom detta område:

Novahuset – http://www.novahuset.com

Mikamottagningen i Stockholm – http://www.stockholm.se/mikamottagningen
Mikamottagningen i Göteborg – http://www.goteborg.se/mikamottagningen

1000 möjligheter – http://1000mojligheter.se/

Frälsningsarmén – www.fralsningsarmen.se

Talita - talita.se

Kvinnofridslinjen – Tel: 020-50 50 50

KAST i Stockholm – http://www.stockholm.se/kast
KAST i Göteborg – http://www.goteborg.se/kast

______________________________________

Vill du tipsa om brott – ring polisen på 114 14

Vid akut situation eller pågående brott – ring 112

______________________________________

Läs mer om människohandel:
Nationellt Metodstöd mot prostitution och människohandel

Insamlingsstiftelsen mot trafficking

Du avgör!

______________________________________

Boktips i ämnet:
"Visuell drog - om barn, unga och nätporr" av Maria Ahlin och Ulrica Stigberg
"14 år till salu" av Caroline Engvall
"Ängeln på Malmskillnadsgatan" av Elise Lindqvist
"Skuggans lag" och "Nattstad" av Simon Häggström
Triologin "Under floden", "Samnang, tiggarpojken" och "Sista färden" av Staffan Nordstrand

Alpha-kurs

Host.jpg Om du undrar vad Kristen Tro är? Anmäl dig till Alphakursen

KÅS

DSC08357.JPG KÅS Kungsörs "Galleria" Välkommen att fynda och samtidigt hjälpa andra

Barn & Ungdom

Ssoutvinjett.jpg

Tänd ett Ljus

Ljusbarare.jpg

Bakgrundsbilden är Lundbysjön sett från Församlingens Lägergård Lersäter utanför Kolsva