Kungsörs Baptistförsamling
Meny

Kyrka för Fairtrade

FAIRTRADE.gif

Kriterier för att bli diplomerad:

1. Fairtrade-märkta produkter
- Församlingen använder Fairtrade-märkt kaffe och te i de sammanhang där den verkar så som kyrkfikan, möten, sammankomster, läger och personalfikan.
- Församlingen använder regelbundet också andra Fairtrade-produkter som frukter, kakao, choklad, fotbollar, rosor och juice.


2. Kunskap
- Församlingen sprider kunskap om rättvisefrågor och om vikten av att använda sin konsumentmakt i sin verksamhet t.ex. på styrelsemöten, scouter, i församlingsblad och predikan.

3. Opinion
- Församlingen gör några utåtriktade aktiviteter eller aktioner varje år för att bilda opinion för rättvis handel och Fairtrade.
- Församlingen engagerar sig under Fairtrades kampanjveckor Fairtrade Fokus, vecka 42-43.


4. Samarbete
- Församlingen arbetar tillsammans med styrgruppen för Fairtrade City om en sådan finns lokalt.
- Församlingen samarbetar med fler goda krafter lokalt kring etiskt konsumtion t.ex. andra församlingar, kyrkor och trossamfund, ideella organisationer, kommunen och näringslivet.


5. Information
- Församlingen delar med sig av sina goda idéer, berättar om sina lyckade aktiviteter och rapporterar minst en gång om året om sitt arbete som "Kyrka för Fairtrade" till projektsekreteraren på Sveriges Kristna Råd.
- Varje år tar församlingen ett formellt beslut att fortsätta vara en "Kyrka för Fairtrade".
Vill du veta mer om Fairtrade och "Kyrka för Fairtrade"?

Läs mer här:

Fairtrade: http://www.fairtrade.se

Sveriges Kristna Råd: http://gammal.skr.org/verksamhet/ekumeniskdiakonikyrkasamhalle/kyrkaforfairtrade.4.3fb1a3bd1206210367480008176.html

Vid årsmötet 2012 beslutade Kungsörs Baptistförsamling att arbeta för att bli en "Kyrka för Fairtrade".
"Kyrka för Fairtrade" är en diplomering av församlingar som engagerar sig för etisk konsumtion.
Diplomet ges till församlingar som i största möjliga mån konsumerar Fairtrade-märkt kaffe, te och andra produkter samt engagerar sig i kampanjer och sprider information om Fairtrade och rättvis handel.
Alla församlingar och kyrkor i Sverige som uppfyller kriterierna kan bli diplomerade.
Läs mer om Kyrka för Fairtrade här:
http://www.kyrkaforfairtrade.org
http://www.facebook.com/pages/Kyrka-f%C3%B6r-Fairtrade/158612484171675

Vad är Fairtrade?
Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på.

Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna.
Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter i de flesta svenska butiker, men också på caféer, hotell och andra ställen där det serveras mat och dryck. Det finns Fairtrade-märkt kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, bollar, och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

Läs mer om Fairtrade här:
http://www.fairtrade.se
http://www.facebook.com/FairtradeSverige

Alpha-kurs

Host.jpg Om du undrar vad Kristen Tro är? Anmäl dig till Alphakursen

KÅS

DSC08357.JPG KÅS Kungsörs "Galleria" Välkommen att fynda och samtidigt hjälpa andra

Barn & Ungdom

Ssoutvinjett.jpg

Tänd ett Ljus

Ljusbarare.jpg

Bakgrundsbilden är Lundbysjön sett från Församlingens Lägergård Lersäter utanför Kolsva